Oorsprong, Behandelwijze en Indicaties

OSTEOPATHIE

Grondlegger is Amerikaans Arts Dr. Andrew Taylor Still welke de American School of Osteopathy stichtte in 1892.

Grondlegger is Amerikaans Arts Dr. Andrew Taylor Still welke de American School of Osteopathy stichtte in 1892. Dr. Still ontwikkelde een inspirerend concept door zijn medische kennis met eigen verworven inzichten te complementeren en legde daarmee het fundament voor de moderne manuele geneeswijzen.

Dr. Still ontwikkelde een manier om met zijn handen beweegverlies in het lichaam te onderzoeken alsmede te behandelen. Vanuit een holistische visie, waarbij het lichaam als biologische eenheid beschouwd wordt, wordt getracht de mechanische oorzaak van de klacht(en) op te sporen. De oorzaak hoeft zich zeker niet te bevinden in de regio van de klacht!

Door de oorzakelijke beweeglijkheid te herstellen wordt het lichaam weer in staat gesteld zichzelf te genezen. Oorzaken van beweegverlies liggen o.a. op gebied van doorgemaakte ziekten, ongevallen, trauma’s, operatief ingrijpen, langdurige stress situaties en leefomstandigheden. 

Het herstel van de beweeglijkheid bevordert het circulatoir systeem ( bloedvaten, lymfevaten en hersenvocht circulatie) welke gezamenlijk verantwoordelijk is voor het herstellend vermogen.

Holisme beschouwt een klacht of ziekte als een uiting van onbalans van het lichaam en niet zozeer als een op zichzelf staand feit. Vandaar dat binnen de Osteopathie geen symptomen behandeld worden maar binnen het gehele lichaam gezocht wordt naar de oorzaak van de klacht.

Bewegingen in het lichaam zijn op te delen in 3 systemen welke elkaar in evenwicht houden;

 • Bewegingsapparaat ( botten, gewrichten, spieren en pezen)
 • Orgaansysteem ( ophangsysteem van de organen, bloedvaten en lymfestelsel)
 • Cranio-Sacraal systeem ( beweeglijkheid van de botstukken van de schedel, membranen, zenuwstelsel en hersenvochtcirculatie)

De Osteopatische denkwijze is dat alles in het lichaam beweeglijk is. Het herkennen, onderzoeken en behandelen is het uitgangspunt.

Het eerste consult is een uitgebreide anamnese waarbij de klachten en historie geïnventariseerd worden. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek waarbij getracht wordt de oorzaak van de klacht(en) te achterhalen. De Osteopaat is niet direct gericht op de regio van de klachten maar op de samenhang met andere systemen in het lichaam. 

De behandeling bestaat uit het herstellen van gevonden beweegverlies middels manuele technieken, uiteenlopend van zeer subtiele technieken tot directe technieken. Er wordt binnen de osteopathie gebruik gemaakt van rustig uitgevoerde technieken zonder enkele provocatie.

De volgende lijst is incompleet maar geeft een indruk van veelvoorkomende vraagstellingen.

 • Chronische nek – en rugklachten
 • Gewrichtsproblematiek
 • Hoofdpijn / duizeligheidsklachten
 • Migraine
 • Vermoeidheid
 • Burn-out problematiek
 • Post-traumatische klachten ( bv na auto-ongeval)
 • Zwangerschapsklachten ( zoals bekken-instabiliteit, bekken/bandenpijn, postpartum bekkenbodem klachten, stressincontinentie, infertiliteit e.d.)
 • Conservatief beleid bij hernia

Staat uw klacht er niet tussen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op om te kijken wat wij voor u kan betekenen.